50 bin yıldır onlarla iç içeyiz, fare ya da hamamböceği değil! İşte evlerimizin ilk zararlıları!

Tahtakuruları: İnsanlık Tarihinin Sinsi Düşmanları

Kılıç dişli kaplanlar gibi görünmeyebilirler ancak tahtakuruları, insanlık tarihinin en sinsi düşmanlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

ABD’nin Virginia Tech Üniversitesi’nden Dr. Lindsay Miles liderliğindeki bir ekip, yaptığı DNA analizleri sonucunda günümüz evlerinde sıkça karşılaşılan Cimex lectularius türünün aslında insanlarla tam 50.000 yıl boyunca “yakın ilişki” içinde evrimleştiğini ortaya koydu.

İlk olarak yarasalarda yaşayan tahtakurularının bazı türleri zamanla Taş Devri insanlarının mağaralarına yerleşti. İnsanların 13.000 yıl önce tarıma başlaması ve yerleşik hayata geçmesiyle tahtakurularının sayısı hızla arttı.

Dr. Miles, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yarasa ile ilişkili türler geri dönüş yapmadı, aksine nüfusları giderek azalıyor. En ilginç kısım ise insanlarla ilişkili tahtakurularının nüfusunun artması ve canlanması” dedi.

Araştırmacılar, tahtakurularının tarih boyunca fareleri ve hamamböceklerini geride bırakarak evlerimizin en dayanıklı ve yaygın zararlıları haline geldiğini belirtiyor.

Related Posts

ÖTV zammı şekilleniyor! Yüzde 50 artacak

ÖTV düzenlemesi ile ilgili yeni detaylar belli olmaya başladı. Düzenlemenin ardından o aracın ÖTV oranı yüzde 50’ye çıkarılacak.

iOS 26 alacak iPhone modelleri: Güncellemeyi hangi modeller alacak?

iOS 26 güncellemesi ile birlikte bazı modeller artık desteklenmeyecek. iOS 26’yı kullanmak için yeni bir iPhone almanız gerekebilir.

21. yüzyılın en tehlikeli paraziti olarak görülüyor: Sürekli gözümüzün önünde!

Fiziksel parazitlerin yerini dijital “parazitler” aldı: Akıllı telefonlar, evrimsel biyologlar tarafından Australasian Journal of Philosophy’de yayımlanan çalışmada tıpkı bit ve pire gibi, bize hiçbir karşılık vermeden dikkatimizi ve zamanımızı sömüren araçlar olarak tanımlandı.

Axiom Space, Hindistan, Polonya ve Macaristan’ı uzaya taşıyor

Özel uzay şirketi Axiom Space, 10 Haziran’da gerçekleştireceği Ax-4 misyonuyla Hindistan, Polonya ve Macaristan’ı tekrar insanlı uzay yolculuğuna taşıyor. Şirketin CEO’su Tejpaul Bhatia, görevi “bir tür zafer turu” olarak nitelendirirken, bu uçuşun …

WhatsApp’tan çok konuşulacak 2 yeni özellik

WhatsApp, kullanıcı deneyimini dönüştürecek iki yeni özellikle geliyor. Sohbet Medya Merkezi sayesinde tüm görseller, belgeler ve bağlantılar tek merkezde toplanacak. Öte yandan, telefon numarası paylaşmadan kullanıcı adıyla iletişim kurma dönemi de başlıyor.

Apple’dan yapay zeka destekli pil koruması geliyor

Apple’ın iOS 19 güncellemesi, pil ömrünü korumaya yardımcı olacak yapay zeka destekli bir özellik içerebilir.