Bilinçsizce yapılan spor aktiviteleri kalp krizi riskini artırıyor

Gençlerde Kalp Krizi Riski ve Sporun Rolü

Uzman Dr. Günay, kalp krizine neden olan faktörler arasında genetik yatkınlık, kötü beslenme, hareketsizlik ve sigara kullanımının önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca hazırlıksız spor yapmanın da kalp damarlarındaki plakların yırtılmasına ve kalp krizine zemin hazırlayabileceğini ekliyor.

Dr. Günay, son bir yıl içinde üç gence tanık olduklarını belirtiyor ve bu genç hastaların halı saha maçları sonrasında kalp krizi geçirdiğini ifade ediyor. Bunlardan birinin sadece 19 yaşında olduğuna dikkat çekerek, “Geçen günlerde bir hastamız gelmişti 19 yaşında. Kendisinde bir göğüs ağrısı oluyor ama öyküyü derinleştirdiğimizde kendisinin bir gün önce halı saha maçı yaptığını tespit ediyoruz” diyor.

Dr. Günay, sporun sağlık için önemli olduğunu vurgularken, bilinçsizce yapıldığında ciddi riskler oluşturabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle halı saha gibi yoğun tempolu egzersizlerin altta yatan kalp rahatsızlığı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği veya aile öyküsü olan bireylerde ani kalp krizine yol açabileceğini aktarıyor.

Uzman Dr. Günay, sağlıklı yaşam için düzenli egzersiz, dengeli beslenme, sigaradan uzak durma ve hareketsiz yaşam tarzından kaçınılmasını öneriyor. Ayrıca kalp hastalıklarının sadece yaşlılara özgü olmadığını, gençlerde de görülebileceğini belirtiyor ve gençlere sporu bilinçli bir şekilde yapmaları çağrısında bulunuyor.

Related Posts

Prof. Dr. Ergen: Adet geciktirici ilaçlar alışkanlığa dönüşmemeli

Prof. Dr. Ergen: Adet geciktirici ilaçlar alışkanlığa dönüşmemeli

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Son yıllarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıklarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. En yaygın ve çoğu kişinin göz ardı ettiği ilk uyarı ise: vücutta su tutulması.

Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiriyor, deniz ve havuza girmeye bayılıyoruz. Ama yazın bu keyiflerin tatsız sonuçlarıyla karşılaşmamak için risklerine karşı önlem almak da gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.

Kene Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kene kaynaklı hastalıklar hakkında açıklama yapan uzmanlar, kenenin yol açtığı hastalıkların artmaya başladığını söyledi. 

Bel ve boyun fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilir!

Sıklıkla bel ve boyun ağrıları, duruş bozuklukları, çene eklemi problemleri, spor yaralanmaları ve sindirim sistemi şikâyetlerinde osteopatiye başvurulduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Selin Özen, “Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bu uygulama herkes için uygun olmayabilir. Her tıbbi girişimde olduğu gibi, osteopatik tedavi de mutlaka hekim değerlendirmesiyle ve kişiye özel olarak planlanmalıdır” dedi.