Alman şirketlerde belirsizlik yükseldi

Alman Şirketlerinde Belirsizlik Endişesi Artıyor

Almanya’nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşu Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), nisan ayında Alman şirketleri arasında yapılan “belirsizlik” anketinin sonuçlarını duyurdu. Ifo’nun açıklamasına göre, nisan ayında ankete katılan Alman şirketlerinin yüzde 28,3’ü, faaliyetlerine ilişkin tahminlerde bulunmada zorlanıyor. Bu oran, mart ayına kıyasla yüzde 24,8 artış göstererek Kasım 2022’den beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Ifo’nun Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, şirketlerin geleceklerine dair belirsizliklerin arttığını belirtirken, “ABD ile yaşanan gümrük vergisi anlaşmazlığı gibi faktörler, şirketlerin gelişimlerini öngörmelerini zorlaştırıyor. Yatırımların ve istihdamın ertelenme olasılığı da belirsizliğin uzamasıyla artıyor.” dedi.

İmalat Sektöründe Belirsizlik Artıyor

Ifo’ya göre, belirsizlik özellikle imalat sektöründe belirgin bir şekilde yükseliş gösteriyor. Elektrik ve otomotiv sektörlerindeki belirsizlik oranı yüzde 45’in üzerinde iken, hizmet sektöründe bu oran yüzde 21,6 olarak kaydedildi. İnşaat sektöründe ise altyapı yatırımlarının etkisiyle belirsizlik oranı nisan ayında yüzde 26,3’ten yüzde 23,2’ye geriledi.

İş Ortamı Güven Endeksi kapsamında yapılan ankette, şirketlerden gelecekteki durumlarını tahmin etmeleri isteniyor. “Zor” yanıtını veren şirketlerin oranı, algılanan belirsizliği belirtiyor.

Almanya Ekonomisi Zorlanıyor

Almanya’da yaşanan tarife savaşları ve ABD Başkanı Donald Trump’ın politikaları, küresel ticaret üzerindeki endişeleri artırırken, analistler Alman ekonomisi için gümrük vergisi politikalarının özel bir risk oluşturduğunu belirtiyor. Ülke ekonomisi, 2023 ve 2024 yıllarında gerileme kaydederek büyüme konusunda zorlanıyor.

Alman hükümeti, küresel ticari gerginliklerin etkisiyle bu yıl için büyüme beklentisini düşürürken, ekonomi üst üste ikinci yıl daralma yaşadı. Eğer Alman ekonomisi bu yıl büyümezse, üçüncü yıl üst üste büyümeme durumuyla karşı karşıya kalacak.

Related Posts

Rekabet Kurulu, üç hazır beton şirketine ceza verdi

Rekabet Kurulu, Edirne’nin Keşan ilçesinde hazır beton üretimi ile satışı alanında faaliyet gösteren üç şirkete uzlaşma sonucu 10,2 milyon lira idari para cezası kesilmesini kararlaştırdı.

Dolar, ABD-Çin ticaret gerginliğinde toparlanmakta zorlanıyor

ABD yönetiminin planlanan tarifeleri gevşetebileceği yönündeki haberlerin desteğiyle dolar Salı günü kayıplarının bir kısmını telafi etti. Ancak yatırımcıların ABD-Çin ticaret anlaşmazlığında anlamlı bir azalma olup olmadığı konusunda temkinli olmaları devam ediyor.

Temu’da fiyatlar arttı: Vergiler yüzde 145’e çıktı

Çin merkezli e-ticaret platformu Temu, ABD’ye gönderilen ürünler için ‘ithalat ücreti’ adı altında yaklaşık yüzde 145 oranında ek maliyet getirmeye başladı.

Anketlerde Trump’a güven sarsıldı: Onay oranları ortalama yüzde 40’a geriledi

Üç büyük ankete göre Başkan Trump’ın ikinci dönemi yaklaşırken onay oranı ocaktaki yüzde 47’den ortalama yüzde 40’a düştü. Amerikalıların yüzde 72’si ekonomi politikalarının resesyona yol açabileceğinden endişe ediyor.

Türkiye’nin dev şirketi Fransızlara satılıyor

Borusan şirketlerinden Borusan Tedarik Zinciri Çözümleri ve Teknoloji A.Ş.’nin Fransız denizcilik devi CMA CGM iştiraki CEVA Logictics’e 440 milyon dolar bedelle satışı için taraflar arasında sözleşme imzalandı. Satış süreci, Rekabet Kurumu’nun onayının ardından tamamlanacak.

Yılın ilk 3 ayında 3,1 milyon doları aşan hamsi ihracatı

Türkiye’den yılın ilk çeyreğinde yapılan hamsi ihracatı 3 milyon 143 bin 252 dolara ulaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir