Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Güneşten Korunma Yöntemleri

Güneş kremiyle korunun

En az SPF 30 ve üzeri koruma sağlayan bir güneş kremi kullanmaya özen gösterin. Güneş kremlerinin insan sağlığı üzerinde uzun dönemde kanserojenik bir etkiye sahip olduğunu gösteren bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır. Aksine, bazı çalışmalar güneş kremi kullanımının deri kanserlerinin azalmasına yardımcı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle düzenli güneş kremi uygulayarak deri kanseri gelişimini engelleyebilirsiniz.

Çinko oksit kremler ışınları geri yansıtır

Özellikle çocuklar, gebe ve emziren anneler için titanyum dioksit ve çinko oksit içeren güneş kremleri daha güvenlidir. Bu filtreler ciltten emilmez ve hormonal yan etki riski taşımaz. Güneş ışınlarını yansıtarak cildi korurlar. Güneşe çıkmadan önce yüzünüze, boyun, dekolte, kulak ve ellerinize güneş kremi sürmeyi unutmayın. Her 2-3 saatte bir yenileyin.

Kışın da krem sürmeyi ihmal etmeyin!

Ultraviyole ışınları her mevsimde cilde zarar verebilir, bu nedenle yaz-kış, güneşli-bulutlu her durumda güneş kremi kullanmalısınız. Güneş kremi ambalajındaki bilgilere dikkat ederek UVA ve UVB korumalı ürünleri tercih etmelisiniz.

Geniş çeperli şapka ve gözlük takın

Gövde alanı ne kadar az güneşe maruz kalırsa cilt hasarı o kadar az olur. Bu nedenle geniş çeperli şapka ve güneş gözlüğü takarak yüz, kulak ve ense bölgenizi koruyabilirsiniz. Ayrıca uzun kollu ve bacaklı giysiler de güneşten korunmanıza yardımcı olacaktır.

Gölgede kalın

Mümkün olduğunca gölgede kalmaya özen gösterin, ancak gölgede kalsanız bile güneş kremi sürmeyi unutmayın. Güneş altında geçirilen süreyi kısaltarak cildinizi koruyabilirsiniz.

Koruyucu hap alabilirsiniz

Güneş koruyucu haplar ekstra koruma sağlayabilir, ancak doktor tavsiyesiyle almanız önemlidir. Deri kanserine yatkın olanlar veya özel durumları olanlar için ek bir koruma sağlayabilirler. Solaryumdan uzak durarak cildinizi daha fazla koruyabilirsiniz.

Related Posts

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Son yıllarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıklarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. En yaygın ve çoğu kişinin göz ardı ettiği ilk uyarı ise: vücutta su tutulması.

Kene Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kene kaynaklı hastalıklar hakkında açıklama yapan uzmanlar, kenenin yol açtığı hastalıkların artmaya başladığını söyledi. 

Bel ve boyun fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilir!

Sıklıkla bel ve boyun ağrıları, duruş bozuklukları, çene eklemi problemleri, spor yaralanmaları ve sindirim sistemi şikâyetlerinde osteopatiye başvurulduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Selin Özen, “Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bu uygulama herkes için uygun olmayabilir. Her tıbbi girişimde olduğu gibi, osteopatik tedavi de mutlaka hekim değerlendirmesiyle ve kişiye özel olarak planlanmalıdır” dedi.

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.

Öksürük sesinden hastalık tanısı koyulabilecek

Hitit Üniversitesi’nde farklı uzmanlık alanlarından akademisyenler, öksürük sesinden 6 hastalığın yanı sıra sağlıklı öksürüğü de teşhis edebilen yapay zeka destekli yazılım geliştirdi.