Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Borsa İstanbul Grubu, pay piyasasında işlem gören sermaye piyasası araçlarının takas tarihine ilişkin açıklamada, Borsada takas tarihinin T+1 olarak revize edilmesi yönünde görüşlerin alınacağı değerlendirme sürecinin başlatıldığını duyurdu.

Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda işlem gören sermaye piyasası araçları için takas tarihi, işlem gününü takip eden ikinci iş günü (T+2) olarak uygulanmaktadır.

Son dönemde küresel finans piyasalarında takas süresinin kısaltılması yönünde önemli gelişmeler yaşandığının altını çizen Borsa İstanbul, ABD’nin 28 Mayıs 2024 tarihinde “T+1” geçişini gerçekleştirdiğini, AB, İsviçre ve İngiltere’nin ise “T+1” sistemine geçiş için 11 Ekim 2027 tarihini hedeflediğini belirtti.

Yurt içi piyasalarda takas sürelerinde çeşitli uygulamalar olduğu vurgulanan açıklamada, borçlanma araçlarının takasında işlem günü takas sistemi kullanıldığına dikkat çekildi.

“HACİM YÜZDE 25 ARTABİLİR”

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, T+1’e geçilmesiyle yatırımcıların daha hızlı mal taşıyabileceğini ve hacimde en azından yüzde 25 kadar bir artış olabileceğini ifade etti.

Ekeke, Türkiye’nin T+1 sistemine uyum için altyapı ve alışkanlık konularında zorluklar yaşanabileceğini belirterek, ABD’de tahvil takas süresinin iki ya da üç günde olduğunu hatırlattı.

Türkiye’de borçlanma araçlarındaki uygulamaların bile T+1’in uygulanmadığını belirten Ekeke, yatırımcıların Borsa İstanbul’da T+1 sistemine adapte olmasının kolay olabileceğini ifade etti.

Ekeke, T+1’e bir adapte olmanın Borsa İstanbul’daki hacim sorununu çözmekte etkili olabileceğini ve para geç gelecek psikolojisini değiştirerek yatırımcılar için avantajlı bir durum olabileceğini söyledi.

“ARACI KURUMLARIN ALTYAPISI TAKAS SÜRESİ DEĞİŞİMİNE KOLAYCA ADAPTE OLABİLİR”

Sertaç Ekeke, aracı kurumlarda takas süresi değişimine kolayca adapte olunabileceğini belirterek, aracı kurumların ortak yazılımlar kullandığını ve bu altyapının değişimlere kolayca adapte edilebileceğini ifade etti.

Değişime olumsuz bir reaksiyon olmadığını vurgulayan Ekeke, aracı kurumlar tarafında takas süresindeki değişime hızlı bir şekilde adapte olunabileceğini ifade etti.

Borsa İstanbul’daki görünüme ilişkin de konuşan Ekeke, hisse senedi fonlarına para girişinin endeksler için önemli olduğunu belirterek, yabancı yatırımcının piyasadan çekildiği görüşüne katılmadığını ve yabancı sermayenin hızla geri dönebileceğini söyledi.

“TÜRKİYE FİNANSAL HİZMETLERDE BİR MARKA”

Ekeke, Türkiye’nin finansal hizmetlerde bir marka olduğunu belirtirken, Türk bankacılık sisteminin önemli olduğunu ve yabancı yatırımcı için cazip olmaya devam edebileceğini ifade etti.

Ekeke, eğer Türkiye’de bir fiyatlama veya satın alma hikayesi olacaksa bunun bankacılık sektörü üzerinden dönebileceğini dile getirdi.

Savunma sanayinde iyi bir noktaya gelindiğini vurgulayan Ekeke, Türkiye için büyüme ve istihdamın önemli olduğunu belirterek, son yılların büyük hikayesinin büyüme olduğunu vurguladı.

Ekeke, Trump’ın Türkiye için dost ülke açıklamasını değerli bulduğunu ve Türkiye’nin küresel ekonomik sistemde önemli bir ülke konumunda olduğunu ifade etti.

 

Related Posts

Temmuz 2025 zamlı maaşlar hesaplara ne zaman geçecek? İşte memur ve memur emeklisi fark ödeme tarihi

Temmuz 2025 memur ve memur emeklisi maaşlarına yapılan yüzde 15.57’lik zam sonrası gözler maaş farkı ödemelerinde. 15 Temmuz’da işleyen yeni maaşlarla birlikte, ayın ilk 14 günü için oluşan farkların ne zaman hesaplara geçeceği merak ediliyor. İşte zamlı maaş ve ödeme detayları…

Son dakika: Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Kira zam oranı belli oldu

TÜİK, Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre Temmuz ayı kira zammı oranındaki üst sınır belli oldu. İşte detaylar…

Borsa İstanbul dünyayı ağırlayacak: WFE Zirvesi İstanbul’da!

Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada, küresel sermaye piyasalarının önde gelen aktörlerini bir araya getiren bu önemli organizasyonun sektörün geleceğini şekillendiren stratejik konuların tartışıldığı ve işbirliklerinin geliştirildiği önemli ve …

Emekli aylığı artışında ‘enflasyon’ bekleniyor

En düşük emekli maaş artışı beklentilerine ilişkin bir soruya yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “3 Temmuz’da haziran ayı enflasyon rakamı belli olduğunda, yılın ilk 6 ayında gerçekleşen TÜFE ortaya çıkacak. Hazine ve Maliye Bakanımız ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerekli görüşmeleri yapacağız. Sonra konu ile ilgili rakam çok kısa süre sonra Meclis’e sunulacaktır. Takdir, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nindir. Konu ile ilgili Sayın Grup Başkanımız Abdullah Güler de gerekli açıklamaları yaptı. İnşallah, hayırlı olur emeklilerimiz için” dedi.

Euro Bölgesi’nde enflasyon yükseldi

Euro Bölgesi’nde enflasyon yükseldi

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü