BTK yerli çip raporu

Türkiye, Çip Üretimi ve İnovasyon Alanında Yükselişe Geçiyor

Son yıllarda teknolojinin hızla ilerlemesi ve küresel çip talebinin artmasıyla birlikte Türkiye, stratejik bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), “Çip Endüstrisi ve Haberleşme Teknolojilerine Etkileri 2025” başlıklı kapsamlı bir rapor yayımlayarak bu alandaki potansiyeli ortaya koydu.

Raporda, çiplerin savunma sanayisi, yapay zekâ, artırılmış gerçeklik ve robotik gibi yüksek işlem gücü gerektiren alanlardaki önemi vurgulandı. Türkiye’nin, çiplerin gelişen bu alanlardaki rolünü üstlenerek küresel pazarda söz sahibi olabileceği belirtildi. Yarı iletken teknolojiler artık sadece bilişim sektöründe değil, aynı zamanda sağlık, otomotiv ve telekomünikasyon gibi sektörlerde de kilit bir rol oynuyor.

Ülkemiz, dışa bağımlılığı azaltmak ve çip talebini karşılamak için araştırma-geliştirme yatırımlarını artırıyor. Savunma sanayindeki ilerlemeler, yerli elektrikli araç üretimi ve 5G altyapısı gibi projeler, Türkiye’nin çip üretimindeki stratejik konumunu güçlendiriyor.

BTK raporu ayrıca, otomotiv sektöründeki çip ihtiyacına da dikkat çekiyor. Türkiye’nin önemli ihracat kalemlerinden biri olan otomotiv sektörü, Togg yatırımları ve yabancı markaların ilgisiyle büyümeye devam ediyor. Elektrikli araçların sayısının artmasıyla beraber, bir araçta kullanılan çip sayısının ortalama 1500 ila 3000 arasında olduğu belirtiliyor.

Ülkemiz, coğrafi ve jeopolitik konumundan dolayı dış kaynaklı tedarik zinciri risklerine karşı önlem almalı. Bu kapsamda, çip tasarımı ve üretimi için orta ve uzun vadeli stratejilerin hayata geçirilmesi gerektiği önemle vurgulanıyor.

TÜBİTAK BİLGEM tarafından yürütülen millî çip tasarım ve üretim çalışmaları, yurt içinde güvenli ve stratejik bir çip üretim sürecinin temelini oluşturuyor. Üniversitelerle iş birliklerinin güçlendirilmesi, 12. Kalkınma Planı kapsamındaki eylemlerin kararlılıkla uygulanması ve uzman insan kaynağının ülke içinde tutulması da başarı için gereklidir.

BTK, gelecek planlamaların nitelikli mühendis ve bilim insanlarını desteklemesi ve yerli inovasyon ortamlarının oluşturulmasını içermesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin çip üretimindeki ilerleyişi ve inovasyon potansiyeli, önümüzdeki dönemde sektörünün önemli bir oyuncusu haline gelmesine olanak tanıyacak.

Related Posts

ÖTV zammı şekilleniyor! Yüzde 50 artacak

ÖTV düzenlemesi ile ilgili yeni detaylar belli olmaya başladı. Düzenlemenin ardından o aracın ÖTV oranı yüzde 50’ye çıkarılacak.

iOS 26 alacak iPhone modelleri: Güncellemeyi hangi modeller alacak?

iOS 26 güncellemesi ile birlikte bazı modeller artık desteklenmeyecek. iOS 26’yı kullanmak için yeni bir iPhone almanız gerekebilir.

21. yüzyılın en tehlikeli paraziti olarak görülüyor: Sürekli gözümüzün önünde!

Fiziksel parazitlerin yerini dijital “parazitler” aldı: Akıllı telefonlar, evrimsel biyologlar tarafından Australasian Journal of Philosophy’de yayımlanan çalışmada tıpkı bit ve pire gibi, bize hiçbir karşılık vermeden dikkatimizi ve zamanımızı sömüren araçlar olarak tanımlandı.

Axiom Space, Hindistan, Polonya ve Macaristan’ı uzaya taşıyor

Özel uzay şirketi Axiom Space, 10 Haziran’da gerçekleştireceği Ax-4 misyonuyla Hindistan, Polonya ve Macaristan’ı tekrar insanlı uzay yolculuğuna taşıyor. Şirketin CEO’su Tejpaul Bhatia, görevi “bir tür zafer turu” olarak nitelendirirken, bu uçuşun …

50 bin yıldır onlarla iç içeyiz, fare ya da hamamböceği değil! İşte evlerimizin ilk zararlıları!

ABD’nin Virginia Tech Üniversitesi’nden araştırmacılar, insanlığın en sinsi düşmanının sabre dişli kaplanlar olmadığını, tam 50.000 yıldır bizi evlerimize kilitleyen tahtakuruları olduğunu ortaya koydu.

WhatsApp’tan çok konuşulacak 2 yeni özellik

WhatsApp, kullanıcı deneyimini dönüştürecek iki yeni özellikle geliyor. Sohbet Medya Merkezi sayesinde tüm görseller, belgeler ve bağlantılar tek merkezde toplanacak. Öte yandan, telefon numarası paylaşmadan kullanıcı adıyla iletişim kurma dönemi de başlıyor.