Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Liver Cancer UK: Koyu İdrar ve Soluk Dışkı, Karaciğer Kanserinin İlk Belirtisi Olabilir

İngiltere merkezli Liver Cancer UK derneği, özellikle aniden koyulaşan idrar ve soluk, hamur kıvamında dışkının hastalığın ilk ipuçları olabileceğini vurguluyor.

Bu renk değişikliklerinin kaynağı, karaciğerin yağların sindirimine yardımcı olmak üzere ürettiği safra sıvısının kanallardan akışının kısmen tıkanması.

Tıkanıklık, dışkıya rengini veren safra pigmentlerinin atılımını engellerken, bilirubinin de kısmen idrar yoluyla atılmasına yol açıyor. Sonuçta idrar koyulaşırken dışkı normalin çok daha soluk hale geliyor.

Risk Grubu ve Belirtiler

Lyon Üniversitesi Hastanesi verilerine göre her 100.000 kişiden yalnızca ikisinde görülen karaciğer kanseri, genellikle 50–70 yaş aralığındaki bireyleri etkiliyor ve erkeklerde kadınlara kıyasla daha sık görülüyor.

Hastalık belirtileri arasında şiddetli yorgunluk, iştahsızlık, açıklanamayan kilo kaybı, karın sağ üst bölgesinden sırta yayılan ağrı, aşırı kaşıntı ve hatta zaman zaman ateş ve titreme gibi grip benzeri belirtiler bulunmaktadır.

Teşhis zorluğu ise hastalık bulgularının genellikle cerrahi müdahalenin mümkün olmadığı ileri bir döneme denk gelmesinden kaynaklanmaktadır. Tamamen tıkanan safra kanalları ise sarılık olarak bilinen ciltte ve göz akında belirgin sarılaşma durumuna yol açmaktadır.

Related Posts

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Son yıllarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıklarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. En yaygın ve çoğu kişinin göz ardı ettiği ilk uyarı ise: vücutta su tutulması.

Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiriyor, deniz ve havuza girmeye bayılıyoruz. Ama yazın bu keyiflerin tatsız sonuçlarıyla karşılaşmamak için risklerine karşı önlem almak da gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.

Kene Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kene kaynaklı hastalıklar hakkında açıklama yapan uzmanlar, kenenin yol açtığı hastalıkların artmaya başladığını söyledi. 

Bel ve boyun fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilir!

Sıklıkla bel ve boyun ağrıları, duruş bozuklukları, çene eklemi problemleri, spor yaralanmaları ve sindirim sistemi şikâyetlerinde osteopatiye başvurulduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Selin Özen, “Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bu uygulama herkes için uygun olmayabilir. Her tıbbi girişimde olduğu gibi, osteopatik tedavi de mutlaka hekim değerlendirmesiyle ve kişiye özel olarak planlanmalıdır” dedi.

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.