Çiftlerin boşanıp boşanmayacağını yüzlerine bakıp söylüyor: Tek bir işaret yetiyor, %93,6 oranında tutuyor

Gottman Enstitüsü Kurucusu Dr. John Gottman’dan Çarpıcı Evlilik Araştırması

Gottman Enstitüsü’nün kurucusu Dr. John Gottman, evlilikler üzerine yaptığı son derece kapsamlı bir araştırmada, boşanmaların en büyük tehlikesinin küçümseme olduğunu ortaya koydu.

Dr. Gottman’ın çalışmaları, eleştiri, küçümseme, savunmacılık ve iletişimsizlik gibi dört olumsuz alışkanlığı “kıyametin dört atlısı” olarak adlandırıyor. Ancak uzmanlara göre, ilişkilerde en büyük krizin habercisi olan davranış küçümseme.

Beden dili uzmanı Vanessa Van Edwards, bir podcast yayınında bu çalışmadan bahsederek, küçümsemenin ilişkiler üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat çekti.

Edwards, Dr. Gottman’ın çiftleri incelediği laboratuvar çalışmalarında, eşlerden birinin diğerine karşı küçümseyici tavırlar sergilediğinde, boşanma olasılığının %93,6 olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Diğer Duygulardan Farklı ve Yıkıcı

Küçümsemenin diğer duygulardan daha yıkıcı olduğunu ifade eden Edwards, “Korku gelir geçer, mutluluk normale döner, öfke sakinleşir. Ama küçümseme, ifade edilmediğinde büyüyen bir iltihap gibi yayılır,” şeklinde konuştu. Bu sebeple, küçümseme duygusunun ilişkilerde sonun başlangıcı olabileceğine işaret etti.

Klinik psikolog Dr. David M. Schneer de 2019’da yayımlanan bir makalesinde, Gottman’ın bulgularını destekleyerek, “Tiksinti ve küçümseme, ateşle barut gibidir,” ifadesini kullandı. Schneer, göz devirmenin ve ağzını sıkıca kenetlemenin de küçümsemenin belirtilerinden olduğunu belirtti.

Bu sonuçlar, ilişkilerde küçümsemenin nasıl yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini gösterirken, çiftlerin daha sağlıklı iletişim kurabilmek adına bu tür olumsuz davranışlardan kaçınmaları gerektiğini bir kez daha vurguluyor. Empati ve saygının ilişkilerdeki önemi, bu tür araştırmalarla daha net bir şekilde anlaşılıyor.

Related Posts

Dünya’nın oksijeni ne zaman ‘tamamen’ tükenecek?

Günümüzde bilinen gerekçelere dayanarak, Dünya’da oksijensiz bir yaşamı düşünmek imkansız. Ancak atmosferdeki oksijen bir gün tükenecek mi? Ve eğer oksijen biterse, Dünya ne kadar süre oksijene sahip olmaya devam edecek?

Microsoft’un Xbox kararı sektörü salladı!

Microsoft, 2 Temmuz’da yaklaşık 9.000 çalışanıyla yollarını ayıracağını açıklamasının ardınan en ağır darbeyi Xbox bölümü aldı. Şirketin bazı stüdyoları kapatma kararı ile birlikte, aralarında yıllardır geliştirilen projelerin de bulunduğu bir dizi …

BTK yerli çip raporu

Teknolojinin hızla gelişmesi ve küresel çip ihtiyacının artmasıyla birlikte, Türkiye de bu stratejik alanda uzun vadeli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu doğrultuda “Çip Endüstrisi ve Haberleşme …

ÖTV zammı şekilleniyor! Yüzde 50 artacak

ÖTV düzenlemesi ile ilgili yeni detaylar belli olmaya başladı. Düzenlemenin ardından o aracın ÖTV oranı yüzde 50’ye çıkarılacak.

iOS 26 alacak iPhone modelleri: Güncellemeyi hangi modeller alacak?

iOS 26 güncellemesi ile birlikte bazı modeller artık desteklenmeyecek. iOS 26’yı kullanmak için yeni bir iPhone almanız gerekebilir.

21. yüzyılın en tehlikeli paraziti olarak görülüyor: Sürekli gözümüzün önünde!

Fiziksel parazitlerin yerini dijital “parazitler” aldı: Akıllı telefonlar, evrimsel biyologlar tarafından Australasian Journal of Philosophy’de yayımlanan çalışmada tıpkı bit ve pire gibi, bize hiçbir karşılık vermeden dikkatimizi ve zamanımızı sömüren araçlar olarak tanımlandı.