MSG’den dijital müziğe manifesto: Spotify’a sunulacak!

Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği Dijital Müzik Platformları Çalıştayı Düzenledi

Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), 24 Haziran Salı günü CVK Park Bosphorus Hotel’de, üyesi müzisyen, yapımcı, aranjör ve söz yazarlarıyla bir araya gelerek “Dijital Müzik Platformları Çalıştayı” düzenledi. MSG, yakın bir tarihte Spotify ile bir toplantı gerçekleştireceklerini duyurdu ve çalıştaydan çıkan kararları bir manifesto halinde Spotify’a sunacaklarını belirtti.

Son günlerde müzik sektöründe geniş yankı uyandıran Oğuzhan Koç’un Spotify çalma listelerine dair açıklamaları ve sonrasında gelen tepkiler üzerine harekete geçen MSG, dijital müzik platformlarında eser ve hak sahiplerinin karşılaştığı güncel sorunları ele almak amacıyla tüm müzik sektörü bileşenleri ile bir araya geldi.

MSG Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Göçer öncülüğündeki çalıştaya, MSG Yönetim ve Üst Kurul üyelerinin yanı sıra birçok sanatçı, besteci, söz yazarı ve aranjör ile birçok önemli dijital dağıtım, edisyon şirketinin temsilcileri katıldı.

MSG’nin gündem maddeleri arasında şunlar yer aldı:

  1. Dijital platformların Türkiye’de resmî ofis açması ve editoryal süreçlerin yerelleştirilmesi,
  2. Editoryal çalma listesi seçim süreçlerinde şeffaflık,
  3. Algoritmik çalma listelerinin yapısı,
  4. Playlist satışı, manipülasyon ve etik dışı uygulamalarla mücadele,
  5. Streaming farm (yayın çiftlikleri) nedir ve nasıl çalışır?
  6. Abonelik fiyatlandırmasının dünya ortalamasına yaklaştırılması gerekliliği.

Ferhat Göçer: Kimsenin düşmanı değiliz

Döviz kuru farkı nedeniyle müzik abonelik ücretlerinin dünya ortalamasının gerisinde kaldığını ve bu eşitsizliğin telif gelirlerini azalttığını vurgulayan MSG Başkanı Ferhat Göçer, “Tüm bu konulara hassasiyetle yaklaşmamız gerek. Bizler kimsenin düşmanı değiliz. Sektörle ortaklaşa hareket etmeliyiz. Spotify konusunda bir muhataba ve Türkiye ofisine ihtiyaç duyuyoruz. Şeffaf ve adaletli bir telif dağıtımı olmadıkça, abonelik ücretleri artsa da şikayetler sürecek” dedi.

Volga Tamöz: Türkiye’de Türk müziği dinlenmiyor

Çalıştayda yapay zeka destekli algoritmalar ve yayın çiftlikleriyle manipüle edilen çalma listelerine dikkat çeken MSG, sanatçı emeğini, eser sahiplerinin hakkını ve Türk müziğinin itibarını korumak adına bir yol haritası çizeceklerini ifade etti.

Spotify’ın editoryal listeleri hakkında konuşan Volga Tamöz, şunları kaydetti:

“20 yıl önce müziğin ulaştığı her noktada bir muhatabımız vardı. Şu an en büyük problemimiz manipüle edilen çalma listeleri ve yayın çiftlikleri. Çalma listelerini belirleyen editörler kim ve neye göre karar veriyor? Artık Türkiye’de Türk müziği dinlenmiyor, Türk musikisi diye bir şey kalmadı. Her yıl konservatuvarlardan mezun olan ve geçimini bununla sağlayan müzisyenlere alan sağlanmalı.”

Oğuzhan Koç: Türk müziğine ihanet edenler kim?

Geçtiğimiz günlerde yaptığı paylaşım ile dijital müzik platformlarındaki çalma listeleri sorununu gündeme taşıyan Oğuzhan Koç, çalıştayda şu ifadeleri kullandı:

“Bu editoryal süreci hazırlayan ve Türk müziğine ihanet eden insanlar kim? Neden bizlerle muhatap olmuyorlar? Türkiye’de, Türk müziğini yönettiğini iddia eden ve bence Türkçe müzik dinlemeyen bir editöre ulaşamıyorum. Bu kadar ulaşılmaz insanlar ne dinliyor, müzikle ilgili ne düşünüyor, merak ediyorum. Türkiye’deki ilk 50 sanatçıyı bile dinlediklerini sanmıyorum.”

Tüm katılımcılar, müzik platformlarıyla ilişkilerde radikal ve yıkıcı çıkışlar yerine; yapıcı, diyalog temelli ve çözüme odaklı bir iletişim stratejisinin sürdürülmesi gerektiği konusunda tam bir fikir birliğine vardı.

Temmuz ayında Spotify’a sunulacak ortak çağrı bildirisiyle Türkiye müzik endüstrisinin sürdürülebilirliği ve uluslararası alanda hak ettiği konuma ulaşması adına, yerel ekonomik koşulları gözeten adil ve şeffaf politikaların hayata geçirilmesi için ortaklaşa mücadele edeceklerini duyuran MSG, çalıştayı tamamladı.

Related Posts

30 Haziran On Numara Sonuçları Sorgulama 2025 (Tek tıkla hızlı görüntüleme ekranı) | Milli Piyango Online canlı On Numara çekiliş sonuçları belli oldu: 2 milyon 844 bin TL ikramiye devretti!

On Numara çekiliş sonuçları sorgulama ekranı 30 Haziran 2025 Milli Piyango Online ile erişime açıldı. Sisal Şans tarafından haftanın 1. canlı On Numara çekilişi, 30 Haziran 2025 Pazartesi günü noter huzurunda gerçekleşti. Milli Piyango TV Youtube kanalından da yayınlanan canlı çekilişin hemen ardından On Numara sonuçları sorgulama ekranı üzerinden hangi numaraların kazandırdığı ilan edildi. En çok kazandıran şans oyunlarından olan On Numara’da bu akşam, 10 bilen 1 talihli 2 milyon 844 bin 365 TL ikramiye kazandı. 9 bilen 27 kişi de 18.637,85 TL’nin sahibi oldu. Bu akşamki On Numara sonuçları sorgulama ekranı millipiyangoonline.com üzerinden tek tıkla ikramiyeler öğrenilebilecek. Peki, kazanan numaralar hangileri? İşte, 30 Haziran Pazartesi On Numara sonuçları sorgulama ekranı tıkla hızlı görüntüleme sayfası ve çekiliş sonuçları ile ilgili bilgiler.

Ertuğrul Özkök: Meğer o olay, elinde paketle mağazaya giren mobiletli bohem adamla başlamış

Ertuğrul Özkök: Meğer o olay, elinde paketle mağazaya giren mobiletli bohem adamla başlamış

BİLSEM öğretmen atama sonuçları açıklandı

2025 Yılı Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) öğretmen atama sonuçları, meb.gov.tr adresinde yayımlandı.

Zohran Mamdani kimdir, nereli? New York’un ilk Müslüman belediye başkan adayı Zohran Mamdani’nin biyografi bilgileri

New York siyaset sahnesinde dikkat çeken bir isim olan Zohran Mamdani, 2025 New York Belediye Başkanlığı seçimleri için Demokrat Parti’nin muhtemel adayı olarak öne çıkıyor. 33 yaşındaki Mamdani, seçilmesi halinde New York’un ilk Müslüman, ilk Asyalı ve ilk Y kuşağı belediye başkanı olarak tarihe geçecek. Peki, Zohran Mamdani kimdir, nereli? İşte, New York’un ilk Müslüman belediye başkan adayı Zohran Mamdani’nin biyografi bilgileri

NATO 5. madde nedir? NATO zirvesi ve 5. madde hakkında bilgiler

NATO’nun 5’inci maddesi, İran-İsrail-ABD arasında süren çatışmalar sonrası gündemde yer aldı. NATO’nun 5’inci maddesi daha önce NATO tarihinde ilk ve tek kez 2001’deki 11 Eylül saldırılarından sonra uygulandı. Bu maddeye göre Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 30 NATO ülkesinden birine yönelik savaş tehdidi gelmesinin, tüm pakt üyesi ülkelere gelmiş sayılması anlamına geliyor. Peki, NATO ne demek? NATO 5. madde nedir? İşte, ayrıntılar.

Uzmanlar AYT sorularını değerlendirdi… Matematik ayırt edici olacak

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri’nin (AYT) tamamlanmasının ardından eğitim kurumları da bu yılın sorularına ilişkin yorum ve analizlerini yayınlamaya başladı. Analizlerde bu yılki sınavda bilgiyi ezberleyen değil, kavramları iyi benimseyen, içselleştiren ve okuma hatası yapmayan adayların öne çıkabileceği belirtiliyor. Ayrıca sınavda matematik sorularının işlem yeteneği yüksek adaylar için yüz gülümseten nitelikte olduğunu dile getiren uzmanlar, Türkçe sorularında ise yorum ve bilginin birlikte ölçüldüğünü söylüyor. Uzmanların AYT değerlendirmeleri şöyle: