Öksürük sesinden hastalık tanısı koyulabilecek

Yapay Zeka ile Solunum Yolu Hastalıklarının Teşhisi Kolaylaşıyor

Hitit Üniversitesi’nde iki biyoistatistik uzmanı, bir bilgisayar mühendisi, bir göğüs hastalıkları uzmanı ve bir gastroenteroloji uzmanı, solunum yolu hastalıklarının teşhisini kolaylaştırmayı hedefleyen bir yazılım üzerinde çalışıyor.

İki yıldan fazla süren araştırmalar sonucunda 75 kişiden alınan öksürük sesleri matematiksel verilere dönüştürüldü ve derin öğrenme yöntemiyle bir yazılım geliştirildi. Bu yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre ve reflü gibi hastalıklardan kaynaklanan öksürük seslerini tanıyabiliyor.

Projeyi destekleyen TÜBİTAK, yazılımın hastalık barındırmayan kontrol öksürüklerini de tespit edebildiğini ve hastalıklara %91’den fazla bir başarı oranıyla tanı koyabildiğini belirtiyor.

– Proje TÜBİTAK Desteğiyle Yürütülüyor

Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, yaptığı açıklamada, elde ettikleri verileri yapay zekaya öğrettiklerini ve sonuçların oldukça başarılı olduğunu vurguladı. Bu projeyle hastalara daha hızlı tanı koymayı ve tedavi sürecini hızlandırmayı hedeflediklerini belirtti.

Projede mobil yazılım geliştirmenin de planlandığını söyleyen Demir, binlerce ses verisinden oluşturulacak derin öğrenme modeliyle hastaların kendi başlarına tanı koymalarına olanak tanıyacak bir uygulama üzerinde çalışacaklarını ifade etti.

– Hastalar Artık Cep Telefonlarıyla Kendilerine Teşhis Koyabilecek

Doktorlar da projeyi heyecanla karşılıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Büşra Durak, öksürüğün göğüs hastalıklarının en sık belirtisi olduğunu ve farklı öksürük türlerinin farklı hastalıklara işaret ettiğini belirtiyor. Ayrıca, reflünün kronik öksürüğün üçüncü en yaygın neden olduğunu da sözlerine ekliyor.

Gastroenteroloji uzmanı İbrahim Durak ise “Öksürük sesinden tanı koyabilmek hem hastalara daha hızlı tanı koymamızı sağlayacak hem de sağlık sistemine büyük kolaylık sağlayacak.” diyerek projenin önemini vurguluyor.

Related Posts

Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiriyor, deniz ve havuza girmeye bayılıyoruz. Ama yazın bu keyiflerin tatsız sonuçlarıyla karşılaşmamak için risklerine karşı önlem almak da gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.

Kene Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kene kaynaklı hastalıklar hakkında açıklama yapan uzmanlar, kenenin yol açtığı hastalıkların artmaya başladığını söyledi. 

Bel ve boyun fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilir!

Sıklıkla bel ve boyun ağrıları, duruş bozuklukları, çene eklemi problemleri, spor yaralanmaları ve sindirim sistemi şikâyetlerinde osteopatiye başvurulduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Selin Özen, “Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bu uygulama herkes için uygun olmayabilir. Her tıbbi girişimde olduğu gibi, osteopatik tedavi de mutlaka hekim değerlendirmesiyle ve kişiye özel olarak planlanmalıdır” dedi.

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer ?

Tırnak Mantarı nasıl geçer? Ortak çorap, terlik kullanımından kaçının! Aynı ayakkabıyı günlerce giymeyin! Uzmanlar tırnak mantarı için önemli uyarılarda bulundu. 

Hipertansiyonu olanlar dikkat! “Kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarıyor”

Hipertansiyonu olanlar dikkat! “Kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarıyor”