Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Alkole Bağlı Olmayan Karaciğer Yağlanmalarında Artış

Son zamanlarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmalarında ciddi artışlar yaşanmaktadır. Uzmanlara göre, bu durum sadece karaciğer sağlığını değil, genel yaşam kalitesini de olumsuz etkilemektedir. Özellikle dikkat çeken ve tehlikeli uyarılardan biri ise vücutta oluşan su tutulmasıdır.

ABD merkezli Cleveland Clinic tarafından yayımlanan rapora göre, karaciğer hastalıklarının en yaygın belirtisi vücutta sıvı birikmesidir. Özellikle siroz teşhisi konulan kişilerin en az %50’sinde bu belirti görülmektedir. Sirozda, sağlıklı karaciğer dokusu hasarlı ve işlevsiz doku ile yer değiştirmektedir.

Karaciğer sağlığı bozulduğunda, albümin üretimi azalmaktadır. Albümin, kan damarlarında sıvıyı tutarak dokulara sızmasını engelleyen bir proteindir. Albümin seviyesindeki düşüş, vücutta sıvı birikmesine ve özellikle bacaklar ile karında şişlik oluşmasına yol açmaktadır. Uzmanlar, bu durumun önemsenmesi gerektiğini ve mutlaka tıbbi değerlendirmenin gerekliliğini vurgulamaktadır.

Related Posts

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiriyor, deniz ve havuza girmeye bayılıyoruz. Ama yazın bu keyiflerin tatsız sonuçlarıyla karşılaşmamak için risklerine karşı önlem almak da gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.

Kene Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kene kaynaklı hastalıklar hakkında açıklama yapan uzmanlar, kenenin yol açtığı hastalıkların artmaya başladığını söyledi. 

Bel ve boyun fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilir!

Sıklıkla bel ve boyun ağrıları, duruş bozuklukları, çene eklemi problemleri, spor yaralanmaları ve sindirim sistemi şikâyetlerinde osteopatiye başvurulduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Selin Özen, “Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bu uygulama herkes için uygun olmayabilir. Her tıbbi girişimde olduğu gibi, osteopatik tedavi de mutlaka hekim değerlendirmesiyle ve kişiye özel olarak planlanmalıdır” dedi.

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.

Öksürük sesinden hastalık tanısı koyulabilecek

Hitit Üniversitesi’nde farklı uzmanlık alanlarından akademisyenler, öksürük sesinden 6 hastalığın yanı sıra sağlıklı öksürüğü de teşhis edebilen yapay zeka destekli yazılım geliştirdi.