Sızdırılan belgeler, yapay zekanın aslında nasıl geliştirildiğini ortaya koydu

Yapay Zeka Gelişiminde İnsan Emeği Unutulmamalı!

Yapay zeka teknolojilerinin ilerlemesinde büyük önemi olan insan emeği, genellikle göz ardı edilmektedir. Özellikle yapay zeka algoritmalarını eğitmek için kullanılan veri etiketleme süreci, metin, ses ve video gibi içeriklerin insanlar tarafından elle işlenmesini içerir. Bu süreç genellikle düşük ücretle çalışan serbest çalışanlar tarafından, özellikle Filipinler, Pakistan, Kenya ve Hindistan gibi ülkelerde gerçekleştirilmektedir.

Veri etiketleyicileri, yoğun ve tekrarlayan işlerin yanı sıra nefret söylemleri, şiddet içeriği ve cinsel materyalleri ayıklama gibi zorlayıcı görevlerle karşı karşıyadır.

İç Yönergelerin Şaşırtıcı Detayları!

ABD merkezli Inc. dergisi tarafından dile getirilen bir belge, veri etiketleme firması Surge AI’nın içerik moderasyonuna dair yönergelerini gün yüzüne çıkardı. Belgede, birçok alanda etik kuralların tanımlandığı görülmektedir; tıbbi tavsiyelerden cinsel içeriklere, nefret söyleminden şiddete kadar geniş bir yelpazede.

Surge AI, büyük dil modelleri (LLM) geliştiricilerine doğrudan hizmet veren bir taşeron şirket olarak faaliyet göstermektedir. Şirketin yan kuruluşu DataAnnotation.Tech üzerinden istihdam edilen veri etiketleyicilerinin karşı karşıya kaldığı karmaşık etik kararlar, sızdırılan belgelerde açıkça görülmektedir.

Etiğin Yönü, Yoksul Ülkelerdeki Emekçilerle Şekilleniyor!

Belgeler, yapay zeka sistemlerinin etik sınırlarının genellikle yoksul bölgelerde çalışan insanların kararlarıyla belirlendiğini göstermektedir. Bu kişilerden neredeyse imkansız beklentilerde bulunulmaktadır; çünkü her türlü senaryoyu önceden tahmin etmeleri gerekmektedir.

Suç tanımının ülkelere göre değişkenlik göstermesi, etik konularda net sınırların belirlenmesini zorlaştırmaktadır. Örneğin, dolaylı içeriklere izin verilirken direkt soruların yanıtsız bırakılması gibi durumlar etik kararları zorlaştırmaktadır.

Surge AI’dan Açıklama Geldi!

Surge AI, belgelerin sızdırılmasının ardından yaptığı açıklamada, kılavuzun birkaç yıl öncesine ait olduğunu ve yalnızca iç araştırma amacıyla hazırlandığını belirtti. Şirket, güvenliği öğrenmek için modellerin riskleri tanıması gerektiğini belirtirken, uzmanlar yapay zeka sistemlerinin gerçekte düşük ücretle çalışan emekçilerin üzerine dayandığını vurgulamaktadır.

Related Posts

Beşiktaş Shakhtar Donetsk maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Beşiktaş’ın Avrupa yolculuğu başlıyor

Beşiktaş Shakhtar Donetsk maçına az bir süre kala karşılaşmanın ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? bilgileri de şimdiden merak edilmeye başlandı. Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi 2. Ön Eleme Turu’nda konuk edeceği Ukrayna temsilcisi Shakhtar Donetsk maçı hazırlıklarını sürdürüyor. Hem Süper Lig hem de Avrupa Ligi maçları öncesinde yeni isimleri kadrosuna katan siyah-beyazlılar Arda Turan’ın teknik direktörlüğünü yaptığı Shakhtar Donetsk’i evinde yenere Avrupa macerasına en iyi şekilde başlamanın planlarını yapıyor. Peki Beşiktaş Shakhtar Donetsk maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? İşte son gelişmeler ve maçtan bilgiler.

Artık parmağınızı kullanmayacaksınız! Instagram’dan yeni hamle…

Reels Instagram‘ın kullanıcılar tarafından hızlı kabul edilen ve sevilen bir özelliği olarak ön plana çıkıyor Instagram Reels akışında videoların sürekli oynamasını sağlayacak bir özelliği test ediyor. Otomatik kaydırma adı verilen bu özellikle …

Yapay zeka ekranınıza göz dikti: Windows 11’de Copilot Vision çağı

Microsoft, Windows 11’e entegre edilen yeni Copilot Vision özelliğiyle yapay zekânın ekranınızı görerek anlık destek sunmasını sağlıyor. İşte detaylar.

Dünya’nın oksijeni ne zaman ‘tamamen’ tükenecek?

Günümüzde bilinen gerekçelere dayanarak, Dünya’da oksijensiz bir yaşamı düşünmek imkansız. Ancak atmosferdeki oksijen bir gün tükenecek mi? Ve eğer oksijen biterse, Dünya ne kadar süre oksijene sahip olmaya devam edecek?

Microsoft’un Xbox kararı sektörü salladı!

Microsoft, 2 Temmuz’da yaklaşık 9.000 çalışanıyla yollarını ayıracağını açıklamasının ardınan en ağır darbeyi Xbox bölümü aldı. Şirketin bazı stüdyoları kapatma kararı ile birlikte, aralarında yıllardır geliştirilen projelerin de bulunduğu bir dizi …

BTK yerli çip raporu

Teknolojinin hızla gelişmesi ve küresel çip ihtiyacının artmasıyla birlikte, Türkiye de bu stratejik alanda uzun vadeli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu doğrultuda “Çip Endüstrisi ve Haberleşme …