Welcome to Our Website

Milyonlarca Kart Borçlusu ‘Tefecilerin’ Eline Düştü!

Türkiye genelinde kullanımda olan kredi kartı sayısı 111 milyonu aşmış durumda. Bir başka ifade ile, ortalama, hemen her bir yetişkinin cebinde 3-4 ayrı kredi kartı bulunuyor. Artan gıda, kira ve ulaşım giderleri milyonlarca hanenin de ay sonunu getirememesine neden olmuş durumda.
Çok sayıda aile, ay sonunu getiremeyince kredi kartlarına yükleniyor. Ancak kredi kartlarının da ay sonunda ödenmesi gerekiyor. Aksi halde, gecikmeye düşen kredi kartına aylık, yüzde 3,56’lık faiz yükleniyor. Artan faiz yükü ile iyice sıkışan milyonlarca kişi, son zamanlarda yeni bir ‘yol’ bulmuş durumda.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR

Halktv.com.tr’nin, konuya yakın kişilerden edindiği bilgilere göre, esasında bir tür tefecilik olan yeni sistem şöyle işliyor: Kredi kartı borçlusu, nakit parası olan kişi veya esnafa durumunu anlatıyor. Kart borçlusu, örneğin “20 bin liralık kredi kartı borcum var. Ancak bu parayı ödemem imkânsız. Dahası, asgari tutarı dahi ödeyecek gücüm yok” diyerek ‘yardım’ talebinde bulunuyor.

ÖNCE, NAKİT PARASI ALINIYOR

Elinde banka POS cihazı bulunan kişi veya esnaf, zora düşen kişiye “Kart borcunun tamamını kapatırım. Ancak, belli bir miktar nakit almam gerekir” diyor. Kart borçlusu, bir ay daha zaman kazanacağı beklentisi ile, teklifi kabul ediyor. Bu kişi denkleştirebildiği parayı, karşısındaki kişiye veriyor. Parayı alan kişi, borçlunun tüm kredi borcunu ödüyor. Ancak bu borç ödendikten sonra, ikinci aşamaya geçiliyor.

ÖDEDİĞİ KREDİYİ BİR GÜN SONRA ALIYOR

Bu kez, kart borçlusunun ödenen kredi kartı borcu kadar, POS cihazından çekim yapılıyor. Bir başka ifade ile örneğin bu kişinin 20 bin liralık borcu ödenmişse, kredi kartından, ürün satılmış gibi gösterilerek 20 bin liralık çekim yapılıyor. Borçlunun kredi kartından yapılan çekimden bir gün sonra da, para bankadan çekiliyor. Böylece, elinde nakit parası olan kişi veya esnaf, 24 saatten az bir sürede, hem ödediği kredi kartı parasını alıyor hem de kart borçlusunun belli bir miktar nakit para alıyor.

Kart borçlusu ise, bir aylık zaman kazansa da, borcu bir miktar daha artarak evinin yolunu tutuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir